Menu

Agenda en tijdsorganisatie

Tijdorganisatie op de wijze van Quo Vadis ontstond dankzij het idee en de uitvinding van één man. Dokter Beltrami heeft zeker nooit kunnen vermoeden hoe groot de impact van zijn uitvinding op ons leven zou worden.

Er was eens een geneesheer in Marseille die het jammer vond dat hij nergens de perfecte agenda kon kopen waarmee hij zijn week apart kon bekijken.

De heer Beltrami droomde van een agenda waarin hij zowel zijn afspraken, zijn “te doen” en zijn prioriteiten van de week kon bekijken. In 1952 creëerde hij zijn eigen tijdsgebruikrooster: de Agenda Planing ® waarmee hij in een enkele oogopslag een hele week kon bekijken.  Deze agenda is georganiseerd op twee pagina’s, ontworpen met speciale vakken voor de “te doen” zaken en notities van de dag en bood hem de mogelijkheid om alles in een oogopslag te zien.

Toen liet hij een inktstempel in A4 formaat van deze tijdsorganisatie maken. Elke week stempelde hij die op een nieuw blanco blad om zijn afspraken te noteren.

 

Tijdsorganisatie volgens Quo Vadis

In het begin liet hij zijn agenda’s bij een onafhankelijke drukker drukken en verkocht hij ze zelf aan boekenwinkels in Marseille. Ze waren onmiddellijk een succes. In 1954 stopte dokter Beltrami met zijn artsenpraktijk en richtte hij de Editions Quo Vadis op om zijn uitvinding te ontwerpen, te produceren en in Frankrijk en al snel daarna ook in het buitenland te verkopen.

Het enthousiasme van zijn zakenrelaties en vrienden voor zijn uitvinding spoorde dokter Beltrami aan om de stap te zetten en zijn uitvinding te industrialiseren. In 1954 stichtte hij de Editions Quo Vadis in Marseille. De eerste agenda’s werden deur-aan-deur verkocht; vervolgens in boekenwinkels in Marseille en tot slot op nationaal en internationaal niveau.

Mettertijd werd de collectie uitgebreid met verschillende formaten van klein zakformaat tot bureauformaat.

Dankzij deze belangrijke innovatie heeft Quo Vadis de tijdsvisie per week in plaats van per dag tot de norm verheven.

Ecriture papierQuo Vadis ontwikkelde agenda’s die aangepast waren aan een specifiek gebruik en evolueerde geleidelijk aan van een specialist in een tijdsorganisatiewijze (de Agenda Planing?) naar een algemene producent van agenda’s.